Tips voor het maken van fotoalbums

Gepubliceerd op 7 april 2021 om 10:17

Waar ik mee begin? Met het maken van leuke foto's! Het zijn niet altijd de perfecte foto's maar wel foto's die een verhaal vertellen.

 

Al heel wat jaar maak ik gebruik van de (offline) software van Albelli. Met dit programma kan ik lezen en schrijven. Ik heb weleens andere software geprobeerd maar dan lukt net niet waar ik naar op zoek was. Sinds een paar jaar bestaat er een Facebook groep: de Albelli CLUB, opgericht door Leonieke Klein. Daar maak ik dankbaar gebruik van. Veel tips, voorbeelden en inspiratie op één plek. 

 

Ik keek onlangs terug naar wat voor een soort albums ik allemaal heb gemaakt. Dit zijn er best veel:

 • albums van een vakantie
 • jaarboeken 
 • boek voor afscheid van een collega
 • trouwalbums
 • boek over een vrijgezellendag
 • boek met als thema de verjaardag van mijn nichtjes

En ook voor Make a Wish maak ik met enige regelmaat (pre corona) albums van een wishjourney. Ik heb de afgelopen jaren in totaal meer dan 100 albums gemaakt. 

 

Inmiddels heb ik een eigen stijl ontwikkeld. Ik hou van strakke albums, voeg 'plaatjes' en tekeningen toe, maar het beeld is wel rustig. Voor Make a Wish pak ik vaak wel wat meer uit met kleur. Maar mijn eigen albums zijn strakker. Ik probeer de volgende stelregels vast te houden:

 • niet te veel foto's op 1 pagina - denken in 'spreads' (twee pagina's die naast elkaar liggen als je deze openslaat)
 • witruimte mag (moet!)
 • foto's niet te klein maken
 • liever 1 goede foto dan 4x een bijna dezelfde foto
 • 1 stijl doorvoeren: dus bijvoorbeeld 1 steunkleur vaak terug laten komen, bepaald kader meer gebruiken, max 3 verschillende lettertypes gebruiken
 • functionaliteiten die in de software zitten optimaal benutten: automatisch de pagina laten indelen, uitlijnen gebruiken en met lege pagina's starten
 • inspiratie opdoen! Pinterest, Facebook Albelli CLUB... 

 

Ik begon deze blog met de opmerking dat het start met het maken van leuke foto's. En daarna volgt nog een heel creatief proces waarmee ik soms al tijdens het maken van de foto mee bezig ben. Wil je meer weten? Samen met mij de verschillende stappen doorlopen en de verschillende mogelijkheden ontdekken? Dan kun je deelnemen aan een workshop. Meedoen? Laat dan hieronder je reactie achter dan plannen we een afspraak. 

 

En lijkt je het nog steeds te veel werk? Ik maak graag een album voor je! 

fotoboekje Vlieland
fotoboeken op een rij
voorkant boek Remco
spread fotoboek Ibiza

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak een Gratis Website met JouwWeb